Aile Danışmanlığı Eğitimi Nedir ?


Aile danışmanlığı alanında ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, bireylere meslekî yeterlikler kazandırmak amaçlanmıştır. Aile bireylerinin içinde geliştikleri veya işlevlerini yerine getirdikleri aile sistemini veya ilişkide bulundukları diğer sosyal çevreleri değerlendirmeye dayanan ve bu anlayıştan yola çıkarak bireylere, çiftlere veya ailelere sorunlarının çözümüne dönük değişim ve gelişime yönelik özel müdahale teknik ve stratejileri içeren hizmeti sunma bilgi ve becerisine sahip bireydir.

Aile Danışmanı Eğitim Kursuna Katılma Koşulları

  • Sosyal Hizmet, Psikoloji, Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Tıp, Hemşirelik ve Çocuk Gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olmak,
  • Mesleği yapabilecek bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.

Mezun Olan Kursiyerlerin İstihdam Alanları

Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler,

  • Aile Danışmanlığı Merkezlerinde Aile Danışmanı olarak,
  • Resmi kurum ve kuruluşlarda oluşturulacak Aile Danışmanlığı Birimlerinde Aile Danışmanı olarak,
  • Kendi işyerlerinde vb. yerlerde çalışabilirler.

Aile Danışmanı Kursunun Eğitim Süresi

Eğitim süresi 464 saat olarak planlanmıştır. Eğitimi tamamlayan bireyler Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Sertifika almaya hak kazanır. Eğitimi herhangi bir nedenle tamamlayamayan kursiyer tamamladığı saatleri ve dersleri içeren Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu katılım belgesi almaya hak kazanır.

Aile Danışmanı Kursu Sertifikası

Eğitimin sonucunda kurs merkezimizde Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri gözetiminde yapılacak olan sertifika sınavına katılan ve kursiyerler 100 puan üzerinden 45 puan ve üzeri puanlar aldığında başarılı olarak sayılır, ve hazırlanan sertifikalar Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylandıktan sonra kursiyerlere teslim edilir. Sertifikanın kursiyere teslim tarihi 7 iş gününü aşmamaktadır.

Aile Danışmanı Kursu Sertifikasının Geçerliliği

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğine göre İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.Kanun’a göre istihdam edilenlerin meslekî ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun meslekî eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili meslekî eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır.Ayrıca yurtdışında geçerliliği bulunmaktadır. Kursa kayıt sırasında yurtdışında da kullanmak istediğinizi belirtmeniz durumunda kurumumuz aracılığı ile Apostil işlemleriniz tarafımızdan yapılacaktır.

Güvenilir Eğitim Kurumu

Kurumumuz sektördeki çalışmalarıyla 2012 yılından itibaren sektörde olan kurucu müdürümüz öncülüğünde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğine uygun bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.

Neler Öğreneceksiniz ?

  • Gelişim Alanları
  • Gençlik Dönemi
  • Aile Olma
  • Aile Yapısı
  • Uyum Problemleri
  • Yaşlılıkta Görülebilen Uyum Sorunları
  • Sosyal Vaka Verileri
  • Aile Danışmanlığında Terapötik Süreç ve Öncü Yaklaşımlar
  • Aile Danışmanlığında Postmodern Yaklaşımlar
  • Aile Danışmanlığında Kanıta Dayalı Yaklaşımlar
  • Temel Psikolojik Danışmanlık Becerileri
  • Aile Danışmanlığında Kriz ve Kriz Yönetimi
  • Çocuk Hakları ve Hukuku
  • Çocuk İstismar ve İhmali
  • Çift İlişkisini Etkileyen Sorunlar
  • Meslek Etiği
  • Araştırma Teknikleri
  • Aile Danışmanlığında Süpervizyon / Vak’a Sunumu

Gereksinimler ?

  • Sosyal Hizmet Mezunu Olmak
  • Psikoloji Mezunu Olmak
  • Sosyoloji Mezunu Olmak
  • PDR Mezunu Olmak
  • Tıp Mezunu Olmak
  • Hemşirelik Mezunu Olmak
  • Çocuk Gelişimi Mezunu Olmak

Müfredat

Ders Sayısı : 37 Süre : 15 Saat



Sıkça Sorulan Sorular

Özel Aile Danışmanı Merkezi açmak istiyorum nasıl açarım?

Ülkemizdeki mevcut aile danışmanlığı hizmetlerinin belirli standartlara ulaştırılması için temel kriterler ve çalışma esaslarının belirlenmesi amacıyla “Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği” hazırlanmış ve 04.09.2012 tarih ve 28401 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği, açılacak özel aile danışma merkezlerini düzenlemektedir. Söz konusu yönetmelikle bu merkezlerdeki personel ve hizmet standardı, ücret tarifeleri, açılma ve kapatılma işlemleri, faaliyetleri, denetimleri ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yer almaktadır. Bu yönetmelik hükümlerine göre Özel Aile Danışma Merkezleri gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri ve kendi kuruluş kanunlarında merkez açma yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşları, bu Yönetmelikte (Madde 6) istenen belgeleri iki nüsha halinde hazırlayarak yazılı olarak bulundukları ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne resmi başvuru yapmak zorundadır. Açılış için inceleme yapan İl Müdürlüğü Valilik onayı ile merkezin açılışını yapar.

Aile Danışmanı Nasıl Olunur?

Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı olarak çalışabilirler. Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans programlarını tamamladıktan sonra aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış olanlar aile danışmanı sayılır ve ayrıca bunlardan merkezlerde çalışmak için sertifika istenmez.

Aile Danışmanı sertifikam var, kamuda Aile Danışmanı olarak çalışabilir miyim?

“Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği “ çerçevesinde belirtilen lisans bölümlerinden mezun olup, Aile Danışmanlığı Sertifika programını tamamlayanlar ilgili yönetmelik çerçevesinde faaliyet gösteren Özel Aile Danışma Merkezlerinde istihdam edilebilirler. Bakanlığımız aile danışmanlığı sertifikası olanları “aile danışmanı” adı altında bir kadro için istihdam etmemektedir.

“Aile Danışmanlığı Hizmeti” nedir? Bu hizmetten nasıl yararlanabilirim?

Ailelerin sorun çözme kapasitelerinin artırılması; aile içi ilişki ve iletişim sorunlarının azaltılması; zorlu yaşam olayları ile baş etme becerilerinin geliştirilmesi; sosyal çevreyle ilişkilerinin güçlendirilmesi; ebeveynlik becerileri ve kardeş ilişkilerinin düzenlenmesine yönelik sunulan koruyucu, önleyici, geliştirici ve rehberlik edici danışmanlık hizmetine “Aile Danışmanlığı” denilmektedir. Aile bütünlüğünü korumak ve güçlendirmek, aile içi ilişkileri düzenlemek, evliliğin işleyişinde yaşanan ya da yaşanması muhtemel sorunların çözümüne destek olmak amacıyla 81 ilde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM)’deki uzman personelimiz aracılığı ile ücretsiz olarak aile danışmanlığı hizmeti sunulmaktadır. Aile Danışmanlığı Hizmetleri aşağıdaki başlıklar altında sunulmaktadır: Eşlerin aile içi iletişim, ilişki gibi konularda yaşadıkları sorunlarla baş etmelerine destek olmak, iletişim, aile içi çatışmaları çözme, stresle başa çıkma ve sorun çözme becerilerini artırmak amacıyla "Aile Danışmanlığı" hizmeti Boşanma sürecinde olan çiftlerin bu süreci sağlıklı yönetebilmeleri amacıyla "Boşanma Süreci Danışmanlığı" hizmeti, Boşanma Öncesi Danışmanlık Hizmeti, Boşanma Sürecinde Danışmanlık Hizmeti, Boşanma Sonrası Danışmanlık Hizmeti, Bireysel Danışmanlık sunulmaktadır. Bu hizmet 81 ilde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezlerindeki uzman personel aracılığı ile ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Eşler danışmanlık hizmetine beraber mi başvurmak zorundadır?

Aile danışmanlığı hizmetini almak için çiftlerin birlikte başvuruda bulunması gerekmemektedir. Ancak söz konusu hizmetin verimli olabilmesi için çift olarak başvuruda bulunulması önem taşımaktadır.



Bu kurs ile alınanlar

Yorumlar

  • ogrenci_resmi

    Çok memnun kaldım, gayet ilgili bi merkez genel olarak eğitim danışmanı nagehan hanımla muhattap halindeydim bu süreci akıcı bi şekilde sorunsuz halledebildik dersler verim ve öğreticilik konusunda hiç zorlandırmıyor.