Emlak Danışmanlığı Eğitimi Nedir ?


Emlakçılık Yetki Belgesi almak için öncelikle Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) MYK belgenizi almış olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte en az 100 saatlik emlakçılık eğitimini tamamlayarak sertifika sahibide olmanız gerekmektedir. 

 

Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) her hafta Türkiye'nin çeşitli illerinde sınavlarımız yapılmaktadır. Sınav yerleri ve sınav tarihleri ile ilgili detaylı bilgi almak için iletişim kısmından eğitim danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz. 

 

Son yayımlanan ücret ilanımıza göre Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) sınav ve belgelendirme ücretimiz 31.07.2024 tarihinde 4.200 TL olarak belirlenmiştir.

 

İş Yeri Açma Belgesi

 

9 Haziran 2020 Tarih ve 31150 Sayılı "İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Şu İfadelere Yer Verilmiştir;

Madde-6 Aynı Yönetmeliğe ek 1 inci maddesinden sonra gelmek üzere başlıkları ile birlikte aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

 

"Mesleki eğitim ve yeterlilik


EK MADDE 2- Bu Yönetmelik kapsamında açılacak iş yerlerinde, iş yeri sahibinin ve ya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıklarının, 5/61986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında alınan ustalık belgesine ya da mesleki veya teknik okulların ilgili alanlarından mezun olduğunu gösterir diplomaya (transkript ile birlikte ibraz edilecek) ya da 2/8200 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre faaliyette bulunan kurumlardan alınan kurs bitirme belgesine sahip olması gerekir ifadeleri yer almıştır. Bu yönetmeliğe göre Gayrimenkul Danışmanlığı Belgesi ile iş yeri açabilirsiniz. 

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Kursu, Emlak danışmanlığı kursu her bireye yönelik olarak hazırlanan emlakçılık kursu türüdür, temel emlakçılık eğitiminden farkı; ders programındaki ufak değişiklikler ve süre açısından daha kısa bir eğitim olmasıdır. temel olarak iki eğitim de birbirinin aynıdır. Her ikisi de emlak ofisi, emlakçı, emlak danışmanlık ofisi açmak için gerekli olan eğitimi ve gerekli olan sertifikayı kursiyere kazandırmayı amaçlamaktadır. Kurumumuzdan alacağınız emlak danışmanlığı sertifikası milli eğitim bakanlığı onaylı olduğu için tüm Türkiye'de geçerlidir.

 

Emlak Danışmanlığı Kursu Eğitim Programının Amacı

 

  • Emlak sektöründe yatırım ve pazarlama işlemleri ile ilgili teorik bilgi edinmeleri ve uygulama becerisi kazanmaları
  • Emlak ve inşaat sektörü ile para ve sermaye piyasaları arasındaki ilişkilerin algılanması ve bu sektörlerde yapılan temel işlemler hakkında bilgi edinmeleri
  • Emlak pazarlama ve yatırım danışmanlığı tekniklerini öğrenmeleri
  • Gayrimenkul ipoteğine dayalı finansman ve emlak pazarlaması ile ilgili uygulamaları öğrenmeleri

 

Emlak Danışmanlığı Kursu Yasal Dayanağı

 

Emlakçılık Meslek Kursları için Milli Eğitim Bakanlığı Kararı

Ülkemizdeki tüm eğitim ve öğretim faaliyetlerinin denetim ve gözetiminden Bakanlığımızın yetkili ve sorumlu olduğu Anayasanın 42'inci maddesi ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 56'ıncı maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu hükümlere rağmen bazı illerimizdeki emlakçılık meslek odaları ve dernekleri Genel Müdürlüğümüze bağlı halk eğitimi merkezleri ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarının düzenlediği kurslarda verilen emlakçilik kursu belgelerini geçerli saymadıkları ve vatandaşa bu konuda güçlük çıkardıkları ulaşan bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır.

Ülkemizde yaşayan her kişi ve kuruluşun eğitim faaliyeti düzenleme hakkı bulunduğu bir gerçektir. Ancak uygulama aşamasında ya Bakanlığımızın ilgili birimlerinden izin alınması veya ilgili birimleri ile işbirliği yapılması zorunluluğu bulunduğu, Anayasa ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda belirtilen hükümler doğrultusunda hareket etmeleri gerektiği ilgi (a) da kayıtlı Danıştay Kararı ve ilgi (c) de kayıtlı Başbakanlık Genelgesinde açık olarak belirtilmektedir. Ayrıca, Danıştay'ın ilgi (b) de kayıtlı kararı gereğince emlakçılık kurslarının Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları tarafından açılacağını hükme bağlamıştır. Aynı kararda Emlakçılar Odası, Emlak Meslek Dernekleri ile Sanayi ve Ticaret Odaları bünyesindeki emlakçilik birimlerine emlakçilik kursu açma yetkisi veren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı TS-11816 "Emlak Komisyonculuğu Hizmetleri-Genel Kurullar" standardının 133 maddesinin yürürlüğünü de durdurmuştur.

 

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği Madde 246;

 

İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.

Kanun’a göre istihdam edilenlerin meslekî ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun meslekî eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili meslekî eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır.

 

Emlak Danışmanlığı Eğitim Kursuna Katılma Koşulları

  • Kursiyerler ilkokul mezunu olmak kursa katılım için yeterlidir.

 

Emlak Danışmanlığı Kursunun Eğitim Süresi

 

Eğitim süresi 150 saat olarak planlanmıştır. Eğitimi herhangi bir nedenle tamamlayamayan kursiyer tamamladığı saatleri ve dersleri içeren katılım belgesi almaya hak kazanır.

 

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Kursunun İstihdam Alanları

 

Eğitimi tamamlayarak M.E.B Onaylı Belge Alan Bireyler;

  • Kendi iş yerlerini açabilirler
  • Gayrimenkul firmalarında çalışabilirler

 

Emlak Danışmanlığı Kursu Sertifikası

 

Eğitimin sonucunda kurs merkezimizde Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri gözetiminde yapılacak olan sertifika sınavına katılan ve kursiyerler 100 puan üzerinden 45 puan ve üzeri puanlar aldığında başarılı olarak sayılır, ve hazırlanan sertifikalar Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylandıktan sonra kursiyerlere teslim edilir. Sertifikanın kursiyere teslim tarihi 7 işgününü aşmamaktadır.

 

Emlak Danışmanlığı Kursu Sertifikasının Geçerliliği

 

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğine göre İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.

Kanun’a göre istihdam edilenlerin meslekî ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun meslekî eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili meslekî eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır.

Ayrıca yurtdışında geçerliliği bulunmaktadır. Kursa kayıt sırasında yurtdışında da kullanmak istediğinizi belirtmeniz durumunda kurumumuz aracılığı ile Apostil işlemleriniz tarafımızdan yapılacaktır.

 

Güvenilir Eğitim Kurumu

 

Kurumumuz sektördeki çalışmalarıyla 2012 yılından itibaren sektörde olan kurucu müdürümüz öncülüğünde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğine uygun bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.

Neler Öğreneceksiniz ?

  • Etkili İletişim Teknikleri
  • Satılık Emlak
  • Pazarlama ve Pazarlama Planı
  • Emlak İşlemleri
  • Satış ve Hibe İşlemleri
  • İpotek Trampa ve Taksim İşlemleri
  • Kadastro
  • Planlarla İlgili Tanımlar
  • Harita Plan Örneği Alma
  • Mesleki Gündem
  • Emlak Danışmanlığı Soru Çözümü

Gereksinimler ?

  • Kimlik
  • Diploma

Müfredat

Ders Sayısı : 30 Süre : 13 Saat


Sıkça Sorulan Sorular

MYK Belgesi Nedir?

Mesleki yeterlilik belgesi kişinin o meslekte yeterli olduğunun ispatıdır. Mesleki yeterlilik belgesinin verilmesinin amacı o kişinin ilgili mesleği yapıp yapamayacağının göstergesidir. MYK Belgesi AB ülkeleri ve Europass sistemini tanıyan ülkelerde geçerlidir. Mesleki Yeterlilik Belgeleri tüm dünyada tanınan bir standarda göre oluşturulmuş belgelerdir. MYK Belgesi olmadan iş ve işlem yürüten işletme sahiplerine cezai işlemler uygulanmaktadır.

Neden Emlakçılık Belgesi Almalıyım?

Emlak ticareti yapabilmek için emlak ofisi sahibinin Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi alması zorunluluğu getirilmiştir. (14 Ekim 2020 yayınlanan 31274 sayılı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile). Bu nedenle eğer taşınmaz ticareti yapmak istiyorsanız mutlaka MYK Belgesi almanız gerekmektedir. Gayrimenkul ilanları yayınlayan internet siteleri de bu nedenle ilan sahibinin MYK Belgesi sahibi olmasını şart koşmaktadır. Emlak belgenizi aldığınız taktirde ilan sitelerinde engellere takılmadan alım satım kiralama ilanı verebilirsiniz.

Seviye 4 ile 5 arasındaki farklar nelerdir?

Seviye 4 emlak ofisinde çalışmanız için yeterli bir belge iken seviye 5 iş yeri açmak ve yetki belgesi almak için gereklidir.

İl Ticaret Müdürlüğü Yetki Belgesi İle Myk Belgesi Arasındaki Fark Nedir?

Emlak ofisi açarak taşınmaz ticareti yapacak kişiler il ticaret müdürlüğünden yetki belgesi almak zorundadır. Yetki belgesi alabilmek için ise Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak gerekmektedir. Yetki belgesi ticari işletmeye, yeterlilik belgesi ticari işletme sahibine verilmektedir. Yetki belgesini ruhsat, yeterlilik belgesini ehliyet gibi düşünebiliriz.

Emlak ofisi açabilmek için hangi şartlar aranmaktadır?

İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için; a) Meslek odasına kayıtlı olunması, b) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, c) Meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında taşınmaz ticareti faaliyetinin bulunması, ç) Sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, d) Sorumlu emlak danışmanlarının; On sekiz yaşını doldurmuş olması, En az ilköğretim mezunu olması, İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması, Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme, işkence, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması, Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önceki son beş yıl içinde ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının en az altı ay; bunların dışında kalanların ise en az on iki ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması, gerekir. Sorumlu emlak danışmanlarının, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda birinci fıkranın (d) bendinin (5) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki eğitim şartı ile (6) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki deneyim şartı aranmaz. Sözleşmeli işletmeye yetki belgesi verilebilmesi için; a) Sözleşmeli işletmenin, birinci fıkranın (d) bendinin (6) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki deneyim şartı hariç olmak üzere birinci fıkrada belirtilen şartları taşıması, b) 21 inci maddede belirtilen sözleşmenin yapılmış olması, c) İşletmenin yetki belgesinin bulunması ve sözleşmeli işletmesini Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüğüne bildirilmiş olması, gerekir. Birinci fıkranın (d) bendinin (5) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki eğitim şartına ilişkin usul ve esaslar ile bu şarttan muafiyet sağlayan eğitim alanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak Bakanlıkça belirlenir.



Bu kurs ile alınanlar

Yorumlar

  • Bu kurs için henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Yapan Sen ol !