Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu ile anılan Kanun uyarınca çıkartılan 19/10/2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik ve 27/11/2007 tarihli ve 26713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre MYK’nın görevlendirdiği Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) tarafından hazırlanmış, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş ve MYK Ticaret Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmıştır. Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği Başkanlık Makamı’nın 10/06/2020 tarih ve 1570 sayılı kararı ile tadil edilmiştir.
Sorumlu Emlak Danışmanı 5. Seviye Yeterliliğinin Hazırlanmasındaki Amaç Nedir?
Bu ulusal yeterliliğin amacı Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;
- Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
- Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
- Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmaktır.
Sorumlu Emlak Danışmanı Belgesi Almak İçin Zorunlu Birimler Nelerdir?
Sorunlu birimler adayın başarılı olması gereken birimlerdir. Aday bu birimlerden başarılı olduğu taktirde belge almaya hak kazanır. Adayın başarılı olması için belirlenen zorunlu birimler;
- 17UY0333-5/A1: İSG, Çevre ve Kalite
- 17UY0333-5/A2: Pazarlama Stratejisi Geliştirme ve İş Organizasyonu
- 17UY0333-5/A3: Emlak Satışı/Kiralama Süreci İşlemlerinin Yürütülmesi
Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur. Adayların yeterlilik belgesini alabilmeleri için birimlerde tanımlanan sınavlardan başarılı olma şartı vardır.
Belge Geçerlilik Süresi Kaç Yıldır?
Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı, aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;
a) 5 yıl belge geçerlilik süresi süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.) sunmak.
b) Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performansa dayalı sınavlardan (P1) başarılı olmak. Bu şartlardan en az birini yerine getiren adayların belge
geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır.
Neden Emlakçılık Belgesi Almalıyım
Emlak ticareti yapabilmek için emlak ofisi sahibinin Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi alması zorunluluğu getirilmiştir. (14 Ekim 2020 yayınlanan 31274 sayılı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile). Bu nedenle eğer taşınmaz ticareti yapmak istiyorsanız mutlaka MYK Belgesi almanız gerekmektedir. Gayrimenkul ilanları yayınlayan internet siteleri de bu nedenle ilan sahibinin MYK Belgesi sahibi olmasını şart koşmaktadır. Emlak belgenizi aldığınız taktirde ilan sitelerinde engellere takılmadan alım satım kiralama ilanı verebilirsiniz.
Seviye 4 ile 5 arasındaki farklar nelerdir?
Seviye 4 emlak ofisinde çalışmanız için yeterli bir belge iken seviye 5 iş yeri açmak ve yetki belgesi almak için gereklidir.
İl Ticaret Müdürlüğü Yetki Belgesi İle Myk Belgesi Arasındaki Fark Nedir?
Emlak ofisi açarak taşınmaz ticareti yapacak kişiler il ticaret müdürlüğünden yetki belgesi almak zorundadır. Yetki belgesi alabilmek için ise Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak gerekmektedir. Yetki belgesi ticari işletmeye, yeterlilik belgesi ticari işletme sahibine verilmektedir. Yetki belgesini ruhsat, yeterlilik belgesini ehliyet gibi düşünebiliriz.
Emlak ofisi açabilmek için hangi şartlar aranmaktadır?
İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;
- a) Meslek odasına kayıtlı olunması,
- b) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,
- c) Meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında taşınmaz ticareti faaliyetinin bulunması,
- ç) Sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması,
- d) Sorumlu emlak danışmanlarının; On sekiz yaşını doldurmuş olması, En az ilköğretim mezunu olması, İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması, Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme, işkence, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması, Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önceki son beş yıl içinde ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının en az altı ay; bunların dışında kalanların ise en az on iki ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması, gerekir. Sorumlu emlak danışmanlarının, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda birinci fıkranın (d) bendinin (5) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki eğitim şartı ile (6) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki deneyim şartı aranmaz. Sözleşmeli işletmeye yetki belgesi verilebilmesi için; a) Sözleşmeli işletmenin, birinci fıkranın (d) bendinin (6) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki deneyim şartı hariç olmak üzere birinci fıkrada belirtilen şartları taşıması, b) 21 inci maddede belirtilen sözleşmenin yapılmış olması, c) İşletmenin yetki belgesinin bulunması ve sözleşmeli işletmesini Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüğüne bildirilmiş olması, gerekir. Birinci fıkranın (d) bendinin (5) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki eğitim şartına ilişkin usul ve esaslar ile bu şarttan muafiyet sağlayan eğitim alanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak Bakanlıkça belirlenir.
Yorumlar
Bu kurs için henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Yapan Sen ol !