blog_resmi
Haz 15

Özel Eğitim Eğitimi

Özel Eğitim Elemanı Nasıl Olunur?

MEB onaylı “Özel Eğitim Alanında Yardımcı Eleman Yetiştirme Programı” ile Özel Eğitim gerektiren öğrencilerin bulunduğu kurumlarda çalışabilirsiniz.

Lisans ya da ön lisans mezunu olanlar, usta öğreticilik ve ücretli öğretmenlik;

Lise ve liseye denk mezuniyeti olan kişiler de yardımcı öğretmenlik ya da usta öğreticilik yapabilirler.  Aynı zamanda özel eğitim alanında iş yerinizi de açarak kurucu müdür olma imkânınız da bulunur.

Özel Eğitim Nedir?

Ülkemizde özel eğitime gereksinimi çocuklara verilecek eğitimler zorunlu hale gelerek yeni okullar açılmaya ve istihdam alanları genişlemeye başladı.  Kendilerine özel imkanlarla en verimli şekilde en az kısıtlayıcı ortam ilkesi ile eğitim-öğretim almalarını amaçlayan Özel Eğitim alanı elzem eğitimler haline geldi.

Özel Eğitim denince akla sadece fiziksel ya da zihinsel engeli bulunan öğrencilere verilen eğitimler gelir fakat özel eğitimin kapsamı sadece bundan ibaret değildir. Üstün zekâ seviyesi olan çocuklara, ya da uyum güçlüğü çeken ve disleksi vb. rahatsızlıkları olan, bedensel, süreğen hastalığı bulunan, dil ve konuşma bozukluğu sorunu olan çocuklara verilen eğitim de Özel Eğitimi içerir. Özel eğitim gerektiren öğrencilere en az kısıtlayıcı ortam ilkesi ile eğitim ve öğretim sağlamak temel hedeftir.

Engeli bulunan ya da özel eğitime gereksinim duyan çocukların rahatsızlığı, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası sebepler olarak sıralanır.  Bu sebepler kendi içinde alanlara ayrılır. Çocuğun gereksinimine göre özel olarak da eğitim sağlanır.

Sosyal hayatta aktif, öz bakım becerilerini yerine getirebilen ve birey olarak hayatta kendine yer edinmiş bireyler olmasını sağlamak Özel Eğitim Programının temel amacıdır.

Özel Eğitim Sertifikası İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Anka Eğitim Kurumu’nda verilen MEB Onaylı Özel Eğitim sertifikasına sahip olmak için en az lise mezuniyeti gerekir. Bu mesleği yapabilecek fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olmanız da  mesleğin gerekliliği için önemlidir.

270 Saatlik Özel Eğitim Sertifikası ile Alan Değişikliği Programı Arasındaki Fark Nedir?

MEB bünyesinde sınıf, okul öncesi veya çocuk gelişimi (formasyon eğitimini tamamlamış olan) öğretmeni olan kişiler hizmet içi eğitimden faydalanarak “Özel Eğitim Alanında Destek Eğitimi Verecek Uzman Öğretici Yetiştirme Kurs Programını” başarı ile tamamlar. Sonrasında öğretmenlerden MEB’in “Alan Değişikliği” başvuru tarihlerinde gerekli şartları yerine getirerek başvuru yapmaları beklenir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın onaylaması doğrultusunda hizmet içi eğitimden faydalanarak alan değişikliği yaparak sınıf, okul öncesi, veya çocuk gelişimi (formasyonunu almış olan) öğretmenlerimiz Özel Eğitim alanına geçiş yapmış olur. MEB tarafından yetkilendirilmiş meslek edindirme kurumları tarafından verilen Özel Eğitim Sertifika Programı alan değişikliğini kapsamaz.

Galeri


Yorumlar

  • Bu kurs için henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Yapan Sen ol !